De kracht van aanraking

Onze huid is het grootste orgaan en veel meer dan alleen het omhulsel van het lichaam. De huid heeft tastzin; er zitten veel zenuwen die prikkels doorgeven aan onze hersenen. Bij aanraking en koestering van de huid ontstaat er een gevoel van welbehagen en ontspanning. Maar dat is niet het enige voordeel van aanraking, het zorgt namelijk voor een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Aanraking en koestering van het lichaam kan onder andere door massage; vrijwel elk systeem in het lichaam wordt hierdoor positief beïnvloed. Door massagebewegingen ontspannen en rekken de spieren, hierdoor verminderd spierspanning en kramp. Als blokkades in de spieren losgelaten worden ontstaat er een betere doorstroming van het bloed door de huid en de organen. Door een verbeterde bloedcirculatie wordt er meer zuurstof en voedingsstoffen door het lichaam getransporteerd.

Het kalmerende effect van een massage zal stress verlichten. Stressgerelateerde klachten zoals vermoeidheid, slapeloosheid en spanningshoofdpijn zullen verminderen.

Wetenschappelijk onderzoek naar de samenstelling van het bloed van mensen die een Zweedse massage hadden ondergaan heeft aangetoond dat er een duidelijke toename van lymfocyten was. Lymfocyten zijn een type witte bloedcellen, die verantwoordelijk zijn voor het tegengaan van schadelijke invloeden van buitenaf; ze zorgen voor het goed functioneren van het immuunsysteem.

Huidhonger

In onze cultuur lijden veel mensen aan het zogenaamd ‘huidhonger’. We maken te weinig tijd om aan te raken en aangeraakt te worden. Of we vinden aanraken eng en ongepast. Aanraken is intiem en intimiteit is alleen toegestaan volgens bepaalde codes. Huidcontact is de meest intieme communicatievorm tussen twee mensen. Lichaamscontact zegt vaak meer dan woorden. Het is echter belangrijk dat aanraking niet verward wordt met seksualiteit. Een professionele massage is een omgangsvorm waarbij op een veilige manier het lichaam aangeraakt kan worden.

 

Bronnen